Azië Vietnam

Als je rieten punthoedjes, ronde vissersbootjes en enorme rijstvelden ziet, dan ben je in Vietnam! Serene tempels en pagodes, prachtige heuvellandschappen, heerlijke palmenstranden, bergdorpjes, maar ook miljoenensteden als Hanoi en Ho Chi Minh City.

Vietnam is een land met een schitterende natuur. Alleen de kustlijn is het bezoeken al waard. Daar komen de bizar groene bergen, adembenemende nationale parken, booming steden met de ’s werelds beste keukens en een schitterden cultuur nog eens bij. Alles wat een reiziger of vakantieganger zoekt; Vietnam heeft het! De mensen zijn energiek, vriendelijke en open, tel daar de 7 (!) UNESCO World Heritage sites op en je hebt een land wat een onvergetelijke indruk achter laat.

Natuur of cultuur, rustige stranden tot bruisende steden, je vindt het allemaal. Daar komt nog eens bij dat Vietnam één van de makkelijkste landen is om in te reizen. Door de goede ontwikkelingen in het land spreken veel mensen Engels en het vervoer is voor Aziatische begrippen prima geregeld.

Ruim drieduizend kilometer kustlijn vol met verborgen baaien, witte zandstranden en onbewoonde eilanden.

Vervoer en beste reistijd

De vliegtijd naar Da Nang is 12 uur en 50 minuten, maar naar Ho Chi Minh City doet u er ruim 30 minuten langer over. De hoofdstad Hanoi bereikt u in een vliegtijd van 12 uur en 15 minuten.

Het milieuvriendelijkste vervoermiddel is de riksjafiets. Deze fiets heeft een lange geschiedenis en is ooit ontworpen door een fransman. Spreek altijd voor vertrek de prijs af.

In de grote steden zijn privé-taximaatschappijen. De prijs kan je aflezen op de meter. Het is een betrouwbare en goedkope manier om je te verplaatsen.

Vietnam is een langgerekt land met verschillende klimaatzones. Het is daarom niet eenvoudig een beste tijd om naar Vietnam te gaan aan te geven. Het weer in Vietnam is bijna het hele jaar door warm. Over het algemeen schommelen de temperaturen tussen de 20 en 35 graden Celsius.

Vietnam kent een subtropisch klimaat wat betekent dat het een droog- en een regenseizoen kent. Vanwege de verschillende klimaatzones verschilt het regenseizoen in Vietnam per regio. Over het algemeen is het regenseizoen Vietnam vanaf half mei t/m november en het droge seizoen van december t/m half mei. Hierin zitten dus wel onderlinge verschillen. Je kunt Vietnam in principe het hele jaar door bezoeken. Ook tijdens het regenseizoen. Lees hieronder per regio in Vietnam waar je rekening mee moet houden tijdens het reizen in het regenseizoen.

Het noorden kent een grote spreiding qua temperaturen. De zomer- en winterseizoenen lopen gelijk met Nederland. De zomer in noord Vietnam is lekker warm met temperaturen rond de 28°C  terwijl het in de winter rond de 12°C of lager kan zakken. Het regenseizoen in noord Vietnam loopt grofweg van juni tot oktober. De meeste neerslag in het noorden valt in juli en augustus. Ook in deze maanden is het noorden goed te bereizen en je hoeft je hierdoor niet te laten tegenhouden.

Reis je in de wintermaanden naar Sapa bereid je dan voor op lage temperaturen. Deze temperaturen zakken ’s nachts nog wel is tot het vriespunt. Bereid je dus goed voor op het winter klimaat in dit berggebied en pak een warm jack in. Voor Halong Bay geldt dat je het ook hier in de wintermaanden frisser is. Geen temperaturen onder 0°C gelukkig, maar houd rekening ermee dat een duik in de baai wellicht te koud is.

Beste reistijd centraal Vietnam

In centraal Vietnam zijn de temperaturen het hele jaar door aangenaam. ’S Winters zakt de temperatuur tot rond de 18 graden. De moesson in centraal Vietnam loopt grofweg van september t/m november. Deze regio wordt in oktober en november het zwaarst getroffen door de regen en overstromingen zijn hier veelal het gevolg van. Dit maakt december t/m september de beste reistijd voor dit gedeelte van Vietnam.

In centraal Vietnam vind je de bekende steden Hué, Danang en Hoi An. Deze plekken kunnen in de maanden oktober en november beter vermeden worden. Omdat in onze zomervakantie noord- en zuid Vietnam al in het regenseizoen zijn kun je het beste kiezen voor een van de strand in centraal Vietnam. Hierbij kun je denken aan het strand van Hué, Nha Trang of Palmeneiland.

In zuid Vietnam loopt het regenseizoen van mei t/m november. Hier valt de meeste regen in september en oktober. In het zuiden betekent het regenseizoen vaak dat het kort en flink hard regent. Overstromingen als in centraal Vietnam komen hier vrijwel niet voor.

Ben je van plan om je reis in zuid Vietnam aan het strand van Phu Quoc af te sluiten? Het weer Phu Quoc is het beste vanaf half november t/m half mei. Vanaf half mei begint hier het regenseizoen. Wie niet bang is voor een beetje bewolking en regen kan in de maanden er tussen in ook lekker relaxen op dit eiland.

Tot slot

Hoewel het reizen in Vietnam over het algemeen zeer veilig is, kunnen bijvoorbeeld in grote steden als Ho Chi Minhstad kleine misdaden wel een probleem zijn. Om problemen te voorkomen in welke stad dan ook gelden een aantal algemene voorzorgsmaatregelen:
– Laat je spullen niet onbewaakt achter, hou ze bij je of laat ze op een veilige plaats achter.
– Draag niet te veel contant geld of belangrijke documenten bij je, vrijwel alle hotels hebben een veilige opbergplaats.
– Tel je geld niet direct bij de ATM pinautomaat, maar stop het veilig weg en check het ergens anders.

Wanneer je bij je hotel arriveert, is het verstandig de waardevolle spullen die je niet nodig zult hebben op dat moment op te bergen in de kluis in je hotelkamer. Als je daarna je kamer gaat verlaten, doe dan twee dingen. Ten eerste, neem een kaartje van het hotel mee waarin je verblijft. Zodoende kun je altijd kenbaar maken waar je heen moet als je verdwaald bent. Ten tweede, neem een rol wc papier mee, je weet namelijk nooit of en wanneer je een voorradig toilet tegenkomt.

Visum:
Ja
Vaccinatie:
Aanbevolen
Betaalmiddel:
Dong
Tijdsverschil:
+6 uur
Vliegtijd:
13 uur
Luchthaven:
Hanoi
Beste reistijd:
December t/m februari
Share on social networks

@ Copyright 2020 Rondreis Planner | Cookiebeleid | Privacyvoorwaarden